Valoarea tichetelor de masa trebuie mentionata in CIM?
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu suplimentar oferit de angajator. Acestea pot fi mentionate in regulamentul intern al companiei, in contractul colectiv de munca (daca exista) sau intr-un act aditional la contractul individual de munca.
Acordarea tichetelor de masa reprezinta un beneficiu optional pe care angajatorul il poate oferi angajatilor sai, fara a fi insa obligat de lege sa faca acest lucru.
Cum se calculeaza corect numarul de tichete pe luna pentru un angajat care lucreaza part-time?
Numarul de tichete de masa pentru angajatii cu timp partial se calculeaza la fel ca pentru cei cu norma intreaga, fara a fi proportional cu timpul lucrat.
De exemplu, intr-o luna cu 20 de zile lucratoare, atat un angajat cu norma intreaga (8 ore/zi), cat si unul cu norma partiala (4 ore/zi) vor primi 20 de tichete de masa fiecare.
Care sunt zilele pentru care NU se acorda tichete de masa?
Tichetele de masa se acorda doar pentru zilele lucrate efectiv. Nu se acorda pentru zilele de concediu medical, concediu de odihna, zilele libere platite pentru evenimente familiale, delegare sau detasare in afara localitatii de munca, sau absente.
De exemplu, intr-o luna cu 20 de zile lucratoare, daca angajatul a avut 2 zile de concediu medical si 7 zile de concediu de odihna, i se vor cuveni 11 tichete (20 - 2 - 7 = 11).
De ce sa eviti mentionarea tichetelor de masa in CIM?
Tichetele de masa nu trebuie mentionate in contractul individual de munca, deoarece eliminarea lor ulterioara ar necesita acordul angajatului. Este recomandat ca acordarea tichetelor de masa sa fie stabilita prin contractul colectiv de munca sau regulamentul intern.
Legislatia in vigoare permite angajatorului sa stabileasca clauze specifice privind acordarea biletelor de valoare, care includ:
-
Numarul angajatilor din companie care pot primi bilete de valoare si valoarea nominala acordata.
-
Categoriile de angajati eligibili pentru a primi bilete de valoare.
-
Criteriile de selectie pentru stabilirea angajatilor care primesc tichete de masa, tinand cont de prioritatile socio-profesionale si alte elemente specifice activitatii.
De ce nu este indicat sa se treaca valoarea bonurilor de masa in contractul individual de munca?
Fluctuatiile valorii nominale - valoarea maxima a tichetelor de masa este stabilita de lege si poate fi modificata de catre Guvern in timp. Daca valoarea este specificata in mod precis in contract individual de munca, orice ajustare legislativa ar necesita modificarea contractului, ceea ce poate fi complicat si consumator de timp.
Perceptia gresita pentru angajati - specificarea unei sume fixe lunar in contract poate crea impresia ca angajatul va primi intotdeauna aceasta valoare. Totusi, exista situatii in care tichetele de masa nu sunt acordate conform legislatiei, ceea ce poate duce la variabilitate in suma totala primita de angajat de la o luna la alta.
Flexibilitatea angajatorului - Permite angajatorului sa decida cu flexibilitate suma acordata pentru tichetele de masa in functie de nevoile financiare ale companiei. In cazul in care suma exacta este specificata in contract, aceasta flexibilitate poate fi limitata.
Recomandare pentru includerea tichetelor de masa in CIM
O abordare recomandata este sa se mentioneze in contract ca angajatul are dreptul la tichete de masa, cu mentiunea ca valoarea acestora va fi conform legislatiei sau deciziei interne a companiei. Aceasta formulare permite ajustarea valorii tichetelor in functie de schimbarile legislative si de necesitatile financiare ale companiei, fara a implica modificari repetate ale contractului individual de munca.